Hidasta muotia suoraan suunnittelijoilta – ilmainen toimitus yli 200€ tilauksiin!

NOUKI:n tuotanto osa 1: kaavat ja sarjonta

Lähituotannosta ja tuotteiden alkuperästä ollaan laajasti kiinnostuneita tänä päivänä. Moni jo varmasti tietääkin, että meidän tuotteet valmistetaan Suomessa, ja tuotteillemme onkin myönnetty Avainlippu-merkki. Tässä blogipostaussarjassa haluamme kertoa tarkemmin tuotantomme eri vaiheista, ja siitä ketkä kaikki NOUKI:n tuotantoon osallistuvat.

NOUKI on kahden hengen yritys, joka ei työllistä vielä suoraa ketään ulkopuolisia, mutta työllistää kuitenkin epäsuorasti useita eri alojen ammattilaisia. Kaikki alkaa malliston suunnittelusta. Kun mallisto on suunniteltu, alkaa malliston vaatteiden kaavoitus.  NOUKI:lla suunnittelu ja kaavoitus kulkevat osittain käsi kädessä. Kaavat piirretään mallikoossa ja niistä valmistetaan tilanteen mukaan protot joko lopullisesta materiaalista tai jostakin mahdollisimman vastaavasta materiaalista.

Pyydämme asiakkailtamme kommentteja proto-vaiheessa, jolloin saamme arvokasta palautetta, joka ehditään vielä huomioida kaavoituksessa. Protojen jälkeen kaavat hiotaan lopulliseen muotoonsa ja toimitetaan sarjottavaksi. Tästä alkaen tarvitaan yhteistyökumppaneita tuotantoketjun eri vaiheissa.  

 

Sarjontapalvelu Etäisyys NOUKI:n työhuoneelta 1,1 km

NOUKI:n mallistojen kaavat sarjotaan eri kokoihin Tampereen Sarjontapalvelu Oy:ssä. Yritys on perustettu vuonna 1987, ja se tarjoaa yrityksille kaavoitus- ja sarjontapalveluja. Tällä hetkellä kaavojen parissa työskentelevät Seija Kukkola ja Sanna Rauhala. Sarjontapalvelu sijaitsee vain reilun kilometrin päässä NOUKI:n työhuoneelta, joten yhteistyö on sujuvaa. Teetämme sarjonnan ammattilaisilla, koska tällöin on helpompi pitää mitoituksessa selkeä linja ja työ käy huomattavasti nopeammin.

Sarjontapalvelussa tehdään myös leikkuusuunnitelmat tuotantoon, joiden avulla pienennetään kangashukkaa ja nopeutetaan leikkuuta merkittävästi. Myös kankaan menekki lasketaan leikkuusuunnitelmista, minkä perusteella päätetään tilattavien kankaiden määrät.  

img_3333m KUVA 1 Sanna digitoi käsin piirrettyä puolikasta kaavaa sähköiseen muotoon digitointipöydällä.

 

Ensin kaavat digitoidaan sähköiseen muotoon, jonka jälkeen niitä voi muokata tietokoneella. Tietokoneella kaavat sarjotaan sarjontapisteiden avulla mallikoosta eri kokoihin NOUKI:n mitoituksen mukaan.  

 

img_3345m KUVA 2 Sanna asettelemassa NOUKI:n AW1617 malliston kaavoja leikkuusuunnitelmaan.

 

Seuraavaksi kaavat peilataan kokonaisiksi tietokoneella kaavoitusohjelmassa. Valmiista kaavoista muodostetaan mahdollisimman taloudellisia leikkuusuunnitelmia siten, että kangashukka saadaan minimoitua. Suunnitelmat tulostetaan ja viedään ompelimoon.

 

  leikkuu KUVA 3 Leikkuusuunnitelma silitetään laakan eli kangaskerrosten päälle. Kuvassa NOUKI:n Talviuni-malliston jacquardia ja NOOMI-poolojen leikkuu.  

Vastaa