Vastuullista muotia suoraan suunnittelijoilta – ilmainen toimitus yli 200€ tilauksiin!

NOUKI:n tuotanto osa 2: kankaat ja neulokset

Tässä osassa kerromme yleisesti käyttämistämme materiaaleista ja erityisesti metrineuloksista. Myöhemmissä osissa esittelemme tarkemmin merinovillaneuleiden valmistusta Tuusulassa sekä kerromme kuosien suunnittelusta ja painamisesta.

Materiaaleja hankittaessa pidämme ensimmäisenä kriteerinä hyvää laatua. Laatu tarkoittaa meille miellyttävää tuntua, hyvää kulutuksen kestoa ja mahdollisimman ekologisia materiaaleja, useimmiten luonnonkuituja.

img_3248

Kuva 1 TALVIUNI-malliston jacquard-neuloksen uunituore mallipala ensitarkastelussa Orneule Oy:n pihalla kesällä 2016

Kun tiedämme millaista kangasta/neulosta tarvitsemme alamme etsiä sille tuottajaa mahdollisimman läheltä. Onneksi Suomessa valmistetaan vielä neuloksia, ja ne hankimmekin kotimaasta. Kotimaisuuden ja ekologisuuden suosiminen edellyttää extra paljon luovuutta ja kekseliäisyyttä suunnittelussa, koska mitä tahansa materiaalia, väriä tai kuitua ei välttämättä ole saatavilla. Suunnittelu ja materiaalien hankinta nivoutuvatkin tiiviisti toisiinsa, ja usein materiaali toimii jopa inspiraation lähteenä suunnittelussa. NOUKI:n neuloksille ja kankaille ominaista ovat huolella suunnitellut tekstuurit ja kuosit.

Vaatetuskankaita Suomessa ei enää tänä päivänä valmisteta, joten joustamattomat kankaat täytyy hankkia ulkomailta. NOUKI:n käyttämät pellavakankaat valmistetaan Liettuassa perinteikkäällä Siulaksen tehtaalla.

Seuraavaksi lisää tärkeimmästä neulosvalmistuksen yhteistyökumppanistamme:

Orneule Oy

Etäisyys NOUKI:n työhuoneelta 41,6 km

Orneule Oy on perustettu vuonna 1978 ja valmistaa nimensä mukaisesti neuloksia toimipisteessään Orivedellä. Suurin osa neuloksista valmistetaan raakaneuloksina ja ne värjäytetään ja viimeistellään alihankintatyönä muissa suomalaisissa yrityksissä.

 nouki-orneule-pyoroneulekoneita

Kuva 2 Pyöröneulekoneita Orneuleella kesäkuussa 2016

Suuri osa NOUKI:n kolmen ensimmäisen malliston neuloksista on tullut Orneuleelta. Pienemmälle yritykselle Orneuleella on tarjota kattava valikoima varastolaatuja. Varastoneuloksia voi ostaa huomattavasti pienempiä määriä kerralla kuin tilausneuloksia, mikä on aloittavalle yritykselle järkevä valinta – varastolaaduista mekin aloitettiin!

 

nouki-orneule-pyoroneulekone

Kuva 3 Mallipala neuloutuu ja NOUKI:laiset ihmettelee

 

NOUKI:n syksyn 2016 jacquardineulos valmistettiin myös Orneuleella. Neulos on mustavalkoista kuvioneulosta, jossa on aavistuksen verran myös kohotekstuuria. Kuosi on NOUKI:n omaa käsialaa eli syntynyt tuttuun tapaan meidän suunnittelijoiden yhteistyön tuloksena. NOUKI:n käyttämä puuvilla on ekopuuvillaa ja valmistettu ÖkoTex 100-standardin mukaisista eurooppalaisista langoista. Standardi takaa. että langat eivät sisällä haitallisia torjunta-aine-, raskasmetalli- tai formaldehydijäämiä.

Kuvioneuloksen kuosi suunnitellaan ja siitä tehdään mallikerta, jonka jälkeen se muunnetaan neuleohjelmassa silmukoiksi. Sitten tehdään mallituksia esimerkiksi värityksistä, kuosin koosta tai sidoksen toimivuudesta. Kun päästään haluttuun lopputulokseen, alkaa neulonta.

Neulonnan jälkeen neulos pestään ja tarvittaessa viimeistellään. Viimeistykset saattavat olla tarpeen esimerkiksi pehmentämään tai ehkäisemään sähköisyyttä. Valmis neulos toimitetaan tarkastuksen jälkeen ompelimoon, jossa Sarjontapalvelun toimittamat kaavat tai leikkuusuunnitelmat yleensä jo odottavatkin.

 

nouki-orneule

Kuvat 4 ja 5 NOUKI:n syksyn jacquardineuloksen kuvaussample pyörökoneessa neuloutumassa ja valmista neulosta pakalla odottamassa viimeistystä

 

 

Lähteet: Orneule Oy:n nettisivut 7/2016 www.orneule.fi

Kuvat: NOUKI

2 vastausta

  1. Hei, yritän etsiä yritystä joka värjäisi sohvan ( kulmasohva, yhteensä 6,2 metriä) tyynyt ja runkokankaan. Kaikki irrotettavissa.
    Olisiko teillä tietoa kuka tälläisen työn voisi tehdä?

Vastaa