Vastuullista muotia suoraan suunnittelijoilta – ilmainen toimitus yli 200€ tilauksiin!

NOUKI:n tuotanto osa 3.2: Alppiruusu-kuosin painamista Aitoossa

Edellisessä osassa käsiteltiin NOUKI:n kuoseja ja painotekniikoita yleisemmällä tasolla. Tässä osassa käydään kurkkaamassa meidän tärkein yhteistyökumppanimme kankaanpainon saralla ja perehdytään tarkemmin laakapainomenetelmään Alppiruusu-kuosin kautta.

 

Ehkä olettekin jo rivien välistä lukeneet, että tämän syksymalliston Alppiruusu-kuosin saattaminen neulokselle asti ei ole ollut pelkkää alppiruusuilla tanssimista. Valkoisella mustalle painettaessa tuli viime metreillä ilmi, että pohjamateriaaliksi valittu bambu-elastaanineulos täytyikin värjätä mustaksi erikoisväreillä. Siispä meille täytyi ensin neuloa uusi pohjamateriaali joka sitten värjättiin sellaisilla väreillä, jotka reagoivat etsaukseen oikealla tavalla ja jotka mahdollistivat lopulta tasaisen kauniin valkoisen painojäljen. Tällaista pientä säätöä tulee yleensä aina syystä tai toisesta, mutta nyt aikataulun ollessa jo valmiiksi erittäin täpärällä muista syistä, ehdittiin välillä jo jännittää, saadaanko tuotteita koskaan teille asiakkaille asti. Onneksi yhteistyökumppanimme jeesasivat meitä tässä parhaansa mukaan ja loppu hyvin, kaikki hyvin – pian saapuvat ompelimosta jo ensimmäiset valmiit tuotteet! Hyvä keskusteluyhteys painotalon kanssa on siis todella tärkeä, koska oikein valittu tekniikka on edellytys toimivan, laadukkaan ja kestävän lopputuloksen saavuttamiseksi. Siksi kaikki NOUKI:n kuosit on painettu Printscorpiolla Aitoossa.  

Printscorpio Oy

Etäisyys NOUKI:n työhuoneelta 49,4 km img_4933 KUVA 3 Yleiskuvaa Printscorpiolta

 

Printscorpio Oy on vuonna 1984 perustettu lipputehdas-tekstiilipaino, joka työllistää tällä hetkellä 22 henkilöä. Printscorpion tuotanto kattaa niin digitaalisesti tulostetut kuin silkkipainetutkin tuotteet. Perinteisen silkkipainon lisäksi Printscorpiolla onnistuvat digitaalisesti tulostetut kuosit myös luonnonmateriaaleille, kuten puuvillalle ja pellavalle. Metritavaran lisäksi Printscorpiolla painetaan myös esimerkiksi t-paitoja, tyynyliinoja, keittiöliinoja ja kangaskasseja.  

 

img_4977m KUVA 4 Printscorpion tehdas sijaitsee Aitoossa, aidoissa maalaismaisemissa. Yhteyshenkilönämme kaikissa painatusasioissa toimii aina yhtä aurinkoinen Elina Vainio.  

 

img_4937m KUVA 1 Ennen koko neuloserän painamista varmistettiin oikea sävy vielä painamalla kuosia mallipakan verran. Ja sävyhän oli ihana, juuri sopivasti luonnollisen valkoinen, joka sopii enemmän kuin hyvin kuosin aiheeseen.  

 

img_4916m img_4955 KUVA 2 Tällaista reittiä neulos kulkee pakalta painomatolle. Rullat syöttävät neulosta tasaisesti painomatolle ja lämmittävät neulosta hieman, jotta se ottaa painomattoon kiinni ja pysyy suorana ja sileänä.  

 

img_4948m img_4946 KUVAT 3 ja 4 Printscorpion pitkälle painomatolle on asennettu kaksi painoseulaa, jotka molemmat vaativat yhden henkilön lisäämään ja levittämään väriä seulalle. Kuvassa meidän kuosia painavat Maija (etualalla), Sami ja Katri. Seulalla painetaan aina joka toinen seulan mitallinen. Ensimmäinen painaja painaa joka toisen seulallisen, ja kun neulos liikkuu painokoneen matolla eteenpäin, on painojälki jo sen verran kuivunut, että toinen painaja voi painaa toisen seulallisen kuosia siihen viereen ilman, että seula sotkisi ensimmäisen painajan tekemää jälkeä.  

 

img_4972m hoyryyn_menossa KUVA 6 ja 7 Painosta kuosi laskostuu kärryyn odottamaan höyryyn menoa. Etsiväreillä painettaessa kuosin väri muuttuu oikeaksi vasta höyryn jälkeen.  

 

kollaasi KUVAT 8 ja 9 Höyryn jälkeen painokuosi on saanut lopullisen värinsä.  

 

pesussa KUVA 10 Seuraavaksi kangas siirtyy pesuun. Tämän jälkeen neulos lingotaan ja kuivataan. Tässä vaiheessa tehdään myös mahdolliset viimeistykset, esimerkiksi antistaattisuuskäsittely.  

 

raami2 raamista_pakalle KUVA 11 Lopuksi kangas täytyy saada rullattua takaisin pakoille, joten kangas kuljetetaan kuteensuoristimen läpi raamitukseen. Raamituskoneessa on pienet piikit, jotka ohjaavat kankaan reunoistaan suorana pakalle. Kankaan saaminen pakalle suorana, mutta ei venyneenä on erittäin tärkeää, sillä venytykselle joutuessaan kangas voi pahimmillaan vetäytyä takaisin kasaan kun vaatteet on leikattu. Ja mikäli kangas tulee pakalta vinosti, saattaa lopputuloksena olla vaatteita, joissa kuosi on vinossa ja saumat kiertävät. Tämän jälkeen kankaat toimitetaan ompelimoon ja leikkuu voi alkaa!

 

Kuvat: NOUKI ja Printscorpio

Vastaa